diumenge, 22 de setembre del 2013

907-!!! QUE SE SÀPIGA !!! (Va de Gibraltar)

La recent intervenció del rei Juan Carlos I davant l’Assemblea General de l’ONU, lamentant la situació colonial de Gibraltar, té el seu origen en el tractat d’Utrecht (1713), amb motiu de la guerra de Successió (1700-14).
 Si el govern espanyol considera anacrònic aquest tractat i aspira a la seva derogació, cal recordar que en el seu article X es determina el lliurament a perpetuïtat de Gibraltar als anglesos, a canvi que retirin l’ajut militar i econòmic als catalans.
 Per l’article XIIIè del mateix tractat s’autoritza Felip V, el primer Borbó, a desposseir els habitants de Catalunya de les seves constitucions, lleis i privilegis, assimilant-los als castellans i incorporant-los així a la corona d’Espanya, i per tant a promoure, l’any 1716, el Decret de Nova Planta, de trista memòria.
 Si l’Estat espanyol recupera Gibraltar, per derogació del tractat d’Utrecht, per lògica i norma jurídica internacional caldrà també restituir les llibertats nacionals dels catalans, derogats per Felip V arran d’aquell tractat.

Doncs, vinga!, que el recuperin d’una punyetera vegada!!!
     


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada