dilluns, 26 de maig del 2014

1149-DEMOCRÀCIA SUISSA

Les diferencies entre les con­sultes  suisses i la que pretenem fer nosaltres son les següents: la pregunta és clara i la resposta també (sí o no); L’elector suís coneix perfectament i amb precisió les conseqüéncies del seu vot. 

Si, per exemple, vota que sí a la com­pra del material militar, sap exactament quant costará, a qui es comprará i tots els altres detalls rellevants. Voten tots el suissos (no només un cantó) perqué afec­ta economicament a tota la població; i el procés és acceptat, pactat i consensuat amb totes les institucions democrátiques, cantonáls i confederáls.

En contraposició, a la consulta catalana les preguntes son confuses. Ningú sap quin percentatge es consideraria guanyador; l'elector cátala no sap les conseqüén­cies dels possibles resultáts. Per exemple, si surt independencia, no sabem si estarem a la UE o no, quina part del deute espanyol ens emportaríem i en quins organismes internacionals ens man-tindríem. 

No podría votar la res­ta dels espanyols, encara que una potencial independencia signifi­ques canviar unilateralment la relació económica, potser desequili­brada, pero pactada democráticament amb la resta d'Espanya. El procés no és acceptat, pactat ni consensuat amb cap institució de­mocrática de l'Estat

Envejo la manifesta legitimitat i qualitat democrática de Süíssa.

 JAUME MASANA MARÍN 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada