dilluns, 11 d’agost del 2014

1231-EL GOVERN ESPANYOL DESOBEEIX REITERADAMENT A LA UE EN LA NORMA DE DESNONAMENTS PER IMPAGAMENT HIPOTECARI

  • La justicia europea declara abusiva la llei espanyola de desnonaments per vulnerar les normes comunitàries.
  • La UE l'obliga a actualitzar la llei d'enjudiciament civil per segon cop en un any
  • Fins ara, el govern espanyol s'ha resistit a aplicar els canvis o ho ha fet de manera parcial

El govern espanyol, manifestant clarament els interessos de quí defensa, que no son pas els dels seus ciutadans, fa veure que no sent les instruccions europees per a que modifiqui d’una vegada la seva Llei Hipotecària.

La seva regulació sobre aquesta qüestió, ja ha merescut dos sonors suspensos per part del Tribunal de Justícia de la UE, amb seu a Luxemburg, en el lapse de temps d'un any i mig.

El primer suspens va ser rotund: el març del 2013, el TJUE va dictaminar que la legislació espanyola vinculada amb els desnonaments era il·legal per l'existència de clàusules abusives a les hipoteques. Va ser una esmena severa, que el Govern espanyol va encaixar com si es tractés d'un mer retoc tècnic, tot i que va obligar a reformar la llei d'enjudiciament civil.

El juliol passat va arribar el segon suspens, una nova sentència del TJUE que, entre altres aspectes, obliga l'Estat espanyol a permetre que els afectats per la hipoteca puguin recórrer, i no només els bancs, com passava fins ara, encara que sembli impossible. Amb la seva habitual seguretat, Luis de Guindos, ministre d'Economia, va comparèixer fa una setmana per anunciar que ben aviat, el Govern resoldrà la qüestió mitjançant un decret llei, via en teoria prevista per a procediments d'urgència a la qual es recorre sovint. Però tenint en compte el que val la paraula dels membres del govern, podem suposar que la cosa seguirà resolent-se malament, lentament i a la baixa en quant als drets dels ciutadans. I per què Europa no castiga als Governs incomplidors amb sancions per aquests abusos que sofreixen els ciutadans?

«Els jutges tenen el poder de deixar d'aplicar la LEC i d'aplicar el dret comunitari», afirma la comissió jurídica de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.

Per a què serveix la “Comunitat Europea”? Només té normes “d’obligat compliment” quan s’han d’apujar impostos als països, o s’han de retallar els Drets i Serveis Socials dels ciutadans? Quan s’hauríen d’aplicar beneficis de qualsevol mena per als ciutadans, el govern de torn es pot “passar pel forro” el que se li ordena des d’Europa, “pitorreándose” del personal?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada