diumenge, 11 d’octubre del 2015

2092-DESOBEIR

La desobediència és el nou mantra de l'independentisme. El marc mental és de la CUP, fidel al seu ideal revolucionari però junts pel l'ha assumit amb aparent délit al seure a negociar. És logic  perqué els programes de les dues llistes advocaven explicitament per la secessió unilateral (proclamació d'independència en un cas, DUI en l'altre), qui necessàriament implicaría el desacat aillent de les normes en vi­gor. ¿De qué parlem quan parlem de désobéir?
«No fer el que ordenen les lleis o els que tenen autoritat», diu el diccionari. Però sota la borrasca de malestar social i de rebuig al poder establert, focalitzat a Catalunya en les autoritats de l'Estat, el concepte de desobediència ha adquirit ri­vets épics en oposiciô a obediència, que inévitablement s'associa a submissiô. En el relat de l'independentisme el respecte a la llei es contra posa a la democràcia: les normes dé­mocratiques d'Espanya coarten la voluntat dels catalans, ergo són intrinsecament injustes i antidemocràtiques, ergo desobeir-les és una obligació democràtica. Aquest silogisme, deixem-ho escrit, donarà greus maldecaps als que governin Catalunya.
Désobéir seria que, per ordre de la Generalitat, un funcionari conculqués a consciència la llei estatal o una senténeia judicial, exposant-se a penes de preso. O que els empresa- ris i autònoms deixessin de tributar a Hisenda i de cotitzar a la Seguretat Social per fer-ho davant les institucions anàlogues que crei la Generali­ tat, amb risc per al seu patrimoni i els seus treballadors.
Desobeir és saltar-se el semàfor en vermeil, colar-se al transport públic sense pagar, apropiar-se de béns aliens, exercir la violéncia per imposar la voluntat pròpia al proisme. Però l'Estat de dret, democràticament edificat per protegir els drets i les llibertats de tots els ciutadans, tipifica aqüestes desobediències com a delictes i faltes. Si un governant exhorta els seus governats a saltar-se les lleis no només sosca- va els fonaments que legitimen la seva autoritat; també dinamita les normes que garanteixen la convivència. I aquesta és l'antesala de la barbàrie.

Enríe Hernandez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada