diumenge, 25 d’octubre del 2015

2134-LA FISCALIA TROBA PROVES DE POSSIBLE MANIPULACIÓ DE CONTRACTES PÚBLICS

En contra del que va manifestar el president de la Generalitat, Artur Mas, al Parlament en el sentit que el sistema de contractació pública «és impecable», la Fiscalia Anticorrupció considera que tenen proves suficients i concloents que demostren que s'han arreglat adjudicacions d'obres públiques i serveis en els últims anys. «Si abans dels registres portats a terme dimecres ja en teníem proves, ara en tenim moltes més», van assegurar a aquest diari fonts de la investigació. L'objectiu de la manipulació dels concursos públics, segons les mateixes fonts, seria atorgar el contracte a determinades empreses que, a canvi, suposadament donarien quantioses sumes de diners a la fundació convergent CatDem, que seria el «canal directe» perquè els fons arribessin a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).
Els investigadors també consideren que en els escorcolls practicats dimecres s'ha trobat documentació que permet consolidar la seva tesi del pagament de comissions a CDC per part d'un grup d'empreses que, habitualment, treballen amb l'Administració autonòmica. Aquests pagaments suposarien fins al 10% del cost de l'obra o el servei adjudicats, tot i que la mitjana és del famós 3% llançat el febrer del 2005 pel llavors president de la Generalitat, Pasqual Maragall.
La fiscalia sosté que el director general de l'empresa pública Infraestructures de Catalunya, Josep Antoni Rosell, és una peça clau. D'aquí ve que l'acusació pública reclamés ahir per a ell l'ingrés a la presó. El jutge, però, ho va rebutjar i només li va retirar el passaport.
El 2011, quan Convergència va recuperar el poder a la Generalitat, Rosell, militant del partit, va ser nomenat director d'Infraestructures de Catalunya. Les fonts consultades van explicar que va prendre dues decisions clau: va canviar els criteris per avaluar les ofertes de les empreses i va atorgar més pes a la part tècnica, que és més subjectiva, que a l'econòmica. Aquest mètode, segons els investigadors, permet manipular més fàcilment l'adjudicació d'un concurs públic.
EL REGISTRE / Dimecres, la Guàrdia Civil va fer un exhaustiu registre a la seu d'Infraestructures de Catalunya (antiga GISA) a Barcelona i se'n van emportar gairebé una trentena de caixes plenes de documents. Fonts de la investigació van confirmar ahir a aquest diari que els agents van confiscar expedients de grans obres públiques.
La Guàrdia Civil haurà d'analitzar a partir d'ara tot el material incautat i encreuar dades amb les donacions de les empreses a CatDem. La comptabilitat de CDC, confiscada a la seu del partit dimecres, permetrà o no tancar el cercle. És a dir, descobrir els traspassos econòmics entre la fundació convergent i el partit de Mas. Fonts dels investigadors asseguren que compten amb «informadors anònims» que estan facilitant dades sobre GISA (actualment Infraestructures) i el seu funcionament. Aquest diari ha pogut saber que es podria tractar d'un antic treballador de l'empresa pública de la Generalitat.


Dissabte, 24 d'octubre del 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada