dissabte, 31 d’octubre del 2015

2155-ELS PUJOL VAN GASTAR MIG MILIÓ D'EUROS EN DIAMANTS, ENTRE ‘ALTRES COSES’

Els investigadors interpreten la compra de joies com a forma de blanquejar capitals

Els comptes reflecteixen desenes d'ingressos i pagaments d'inversors catalans

Divendres, 30 d'octubre del 2015.

Jordi Pujol Ferrusola va gastar prop de mig milió d'euros el 1999 en una coneguda firma de diamants de Nova York en quatre compres que fonts de la investigació policial sobre la família de l'expresident de la Generalitat interpreten com un mecanisme més dels utilitzats pel clan per al blanqueig de capitals.
La informació bancària remesa per les autoritats d'Andorra a la justícia espanyola dóna compte d'almenys quatre pagaments mitjançant transferències en dòlars a la famosa joieria William Goldberg Diamond Corporation, dedicada a la venda de diamants i articles de luxe, que dóna nom a un dels carrers de Manhattan. Les quatre transferències es van fer entre juny i desembre del 1999 per imports de 111.000 dòlars; 20.000 dòlars; 349.986 i 60.013 dòlars.
L'import total (541.000 dòlars, una mica menys de mig milió d'euros) pot semblar menor si es compara amb els ingressos de més de 47 milions registrats a la desena de comptes gestionats pels Pujol a Andorra. No obstant, constitueix una mostra més dels diferents mecanismes de blanqueig de capitals a l'abast de la família, segons fonts policials.

POSSIBLES VIES DE BLANQUEIG

La documentació remesa pels bancs d'An-dorra posa en evidència l'abundant gestió de diners en efectiu (ingressos en metàl·lic per més de 30 milions d'euros) en el període entre el 1990 i el 2002, així com la presumpta utilització d'entitats financeres pantalla, testaferros, societats interposades i paradisos fiscals per al rentat dels diners. S'investiga si l'origen d'aquests diners obeeix al cobrament de comissions il·legals a empresaris, cosa sobre la qual s'haurà de pronunciar el jutge de l'Audiència Nacional.
El que sí que reflecteixen els moviments comptables són desenes d'ingressos i pagaments a persones que -segons la investigació de la Unitat de Delictes Econòmics i Financers (UDEF) de la Policia Nacional- tenen «forts interessos empresarials a Catalunya» al participar en l'accionariat de nombroses empreses mercantils.

EMPRESA RUBAU TARRÉS I JOHN ROSILLO

Una de les quantitats identificades per la documentació bancària d'Andorra es refereix al pagament de 50 milions de les antigues pessetes a un compte a nom de José Rubau Bosch i Montserrat Vila Duch. Es dóna la circumstància que l'empresari és president de Construcciones Rubau Tarrés, adjudicatària de nombrosos concursos públics a Catalunya, entre els quals destaca l'ampliació del dic est del Port de Barcelona el setembre del 2011, juntament amb Ferrovial, Copisa i FCC. La licitació inicial del projecte va ser per 165 milions d'euros, encara que després es va intentar augmentar-ne l'import en 40,7 milions més.
Altres moviments bancaris tenen com a beneficiari el ja desaparegut Juan Manuel Rosillo, al capdavant d'algunes de les societats instrumentals dels Pujol a l'estranger. Conegut com a John Rosillo, aquest empresari mexicà es va introduir a Espanya representant la immobiliària Kepro per desenvolupar el barri de Diagonal Mar a Barcelona davant els Jocs Olímpics del 1992 i va ser condemnat per delictes de frau immobiliari.
MISTERIÓS SENYOR SAUMELL / De la desena de comptes a Andorra a nom de Jordi Pujol Ferrusola, la investigació policial considera clau el numerat com a 84400, que va estar operatiu entre novembre de 1995 i desembre del 2012. En un document manuscrit que la investigació policial atribueix al fill gran dels Pujol, es donen instruccions al gestor Josep Maria Pallerola perquè transfereixi quatre milions de pessetes a cada un dels seus sis germans (24 en total) i 23 milions més a un compte bancari a Andorra amb la indicació manuscrita: «CiV, a l'atenció del senyor Saumell». El cert és que és difícil distingir si la V de la sigla inicial és aquesta lletra o si és una U, cosa que es fa notar en l'anàlisi policial de la informació remesa per Andorra.

TITULARS DELS COMPTES


Algunes de les desenes de comptes dels Pujol a Andbank i després a BPA figuren a nom del primogènit Jordi Pujol Ferrusola i de la seva ja exdona, Mercè Gironès (a vegades de forma conjunta i altres, separada). Oleguer Pujol, benjamí del clan, també figura com a titular d'un compte després traspassat al primogènit. La mare de tots ells, Marta Ferrusola, apareix com a titular d'un compte del qual és apoderat el seu fill gran. Al capdavant d'un altre dels comptes hi ha Antonio Zorzano Riera, com a testaferro. Hi ha un manuscrit firmat per l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley en què informa l'entitat bancària que ell és el verdader titular del compte 63810, tot i estar a nom del seu primogènit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada