dimarts, 12 de gener del 2016

2384-EL DISCURS DEL NOU PRESIDENT DE LA GENERALITAT... I LES FÓRMULES DE CARME FORCADELL

Si tal com ja han fet observar els comentaristes de TV3 que retransmetien l’acte, el mateix ha estat molt curtet, comparat amb el que va pronunciar el dia  que va se proposat.

En el primer, va acabar amb un vibrant,  Visca Catalunya Lliure.

En aquest, s’ha descuidat  al tinter, el Lliure.

Quelcom  hem guanyat! Però... ja ha començat la polèmica. Comparem el jurament d’Artur Mas quan va ser nomenat president de la Generalitat, el 2012. L’acte, presidit per Nuria de Gispert, presidenta del Parlament, es va desenvolupar així:

De Gispert: “Promet per la seva conciencia i pel seu honor, complir fidelment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat de Catalunya, amb fidelitat al Rei, a la Constitució, a l’Estatut d’Autonomía i a les institucions nacionals de Catalunya?”
Artur Mas: “Si, ho prometo, i plena fidelitat al poble de Catalunya”.

És dir, Artur Mas va prometre, sense problèmes, lleialtat a la Constitució Espanyola, a l’Estatut d’Autonomía i al cap de l’Estat Espanyol, el Rei (després s’ho va passar tot per allà, peró això ja sería un altre tema).
Ara, anem al present. Presideix el Parlament, la sobiranista Carme Forcadell, i el nou president és Carles Puigdemont. La sessió s’ha desenvolupat així:

C.Forcadell: “Promet complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat, amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament?”.
C.Puigdemont: “Sí”.

Es pot observar que Carme Forcadell s’ha inventat una fórmula nova que no fa cap referència ni a la Constitució (espanyola), ni al cap de l’Estat (el Rei), com és preceptiu, segons estableix la Llei Orgànica de Règim Electoral General, per als càrrecs electes. Falta veure si és legal el plantejament de Carme Forcadell i si és vàlid conseqüentment el nomenament de Cares Puigdemont. De moment, el Govern Central, a través del ministre de Justicia en funcions, Rafael Català, ja ha avisat a Puigdemont que, en cap cas el seu jurament pot introduir elements en una fórmula que desvirtui el compliment de les seves obligacions vers la Constitució, tal com està establert en la legislació vigent.

És clar que el ministre Català s’oblida de que els nous ocupants del Parlament de Catalunya, capitanejats en el seu moment per Artur Mas, van “prometre” que a partir de llavors, es passaríen “pel forro” qualsevol llei espanyola que els hi vingués en gana.

La polèmica està servida, i el pollastre muntat. Després es queixarà la sra. Forcadell de que el Rei no es digni rebre-la i Artur Mas de que no li agraeixin els serveis prestats!

PERE PÍ CABANES
Sant Hipòlit de Voltregà


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada